Bestsellery
30 pomysłów na smaki tortów
30 pomysłów na smaki tortów

39,00 zł

szt.
25 przepisów na wkładki
25 przepisów na wkładki

27,00 zł

Cena regularna: 39,00 zł

Najniższa cena: 39,00 zł
szt.
Jagodzianki z kremem patissiere 0
Jagodzianki z kremem patissiere

Jagodzianki z budyniem to prawdziwa kwintesencja letnich wypieków, które zachwycają zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem. Wypełnione wyjątkowym budyniem, czyli aromatycznym kremem patissiere i świeżymi jagodami, te puszyste bułeczki stanowią doskonałą propozycję na słodkie śniadanie, podwieczorek lub deser. Kiedy jagody są w sezonie, warto skorzystać z ich pełni smaku i przygotować coś wyjątkowego.

Mój przepis jest bardzo prosty i każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Przyjemny zapach drożdżowego ciasta unoszący się w domu podczas pieczenia, przenosi w świat domowych wypieków z dzieciństwa. To właśnie takie smaki sprawiają, że letnie dni stają się jeszcze piękniejsze. Przygotowanie jagodzianek może stać się świetną okazją do wspólnego spędzenia czasu z rodziną lub przyjaciółmi. Efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości.

Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i odkrycia magii domowych jagodzianek z wyjątkowym kremem patissiere!

Jagodzianki z kremem patissiere

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych drożdży)
  • 125 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Krem patissiere

  • 160 g mleka
  • 30 g domowego cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 20 g skrobi kukurydzianej

Nadzienie jagodowe:

  • 500 g jagód
  • 80 g cukru drobnego
  • 20 g skrobi kukurydzianej

Kruszonka:

  • 80 g mąki
  • 50 g masła
  • 40 g cukru brązowego
  • 45 g płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • 1 jajko (do posmarowania jagodzianek)

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:

  1. Podgrzej mleko, aby było letnie (nie gorące).
  2. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstaw zaczyn na 15 minut pod przykryciem
  3. Do misy miksera przełóż pozostałą część mąki i cukru oraz jajko i sól.
  4. Dodaj rozczyn z drożdży i rozpocznij wyrabianie ciasta hakiem. W trakcie dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto ok. 15 minut.
  5. Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Przygotowanie kremu patissiere:

  1. Do dużej miski przełóż wszystkie składniki na krem.
  2. Miskę umieść na kąpieli wodnej.
  3. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.
  4. Odstaw do przestudzenia, a następnie przełóż krem do rękawa cukierniczego.

Przygotowanie nadzienia jagodowego:

  1. Jagody wymieszaj z cukrem i skrobią kukurydzianą.

Przygotowanie kruszonki:

  1. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj, rozcierając masło.

Formowanie jagodzianek:

  1. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj prze chwilę, następnie podziel ciasto na 10 równych części.
  2. Każdą część ciasta rozwałkuj na placuszek.
  3. Na środek każdego placuszka wyszprycuj krem patissiere i umieść ok. 2 łyżki jagód.
  4. Zlep dokładnie brzegi ciasta, formując bułeczki.
  5. Ułóż jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
  6. Posmaruj każdą jagodziankę roztrzepanym jajkiem i obficie posyp kruszonką.
  7. Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.

Pieczenie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, termoobieg.
  2. Piecz przez około 15 minut, aż jagodzianki będą złociste.

Podanie:

  1. Upieczone jagodzianki przestudź na kratce.
  2. Jeśli chcesz, posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl