
Jagodzianki z budyniem to prawdziwa kwintesencja letnich wypieków, które zachwycają zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem. Wypełnione wyjątkowym budyniem, czyli aromatycznym kremem patissiere i świeżymi jagodami, te puszyste bułeczki stanowią doskonałą propozycję na słodkie śniadanie, podwieczorek lub deser. Kiedy jagody są w sezonie, warto skorzystać z ich pełni smaku i przygotować coś wyjątkowego.
Mój przepis jest bardzo prosty i każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Przyjemny zapach drożdżowego ciasta unoszący się w domu podczas pieczenia, przenosi w świat domowych wypieków z dzieciństwa. To właśnie takie smaki sprawiają, że letnie dni stają się jeszcze piękniejsze. Przygotowanie jagodzianek może stać się świetną okazją do wspólnego spędzenia czasu z rodziną lub przyjaciółmi. Efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości.
Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i odkrycia magii domowych jagodzianek z wyjątkowym kremem patissiere!
Jagodzianki z kremem patissiere
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych drożdży)
- 125 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Krem patissiere
- 160 g mleka
- 30 g domowego cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 20 g skrobi kukurydzianej
Nadzienie jagodowe:
- 500 g jagód
- 80 g cukru drobnego
- 20 g skrobi kukurydzianej
Kruszonka:
- 80 g mąki
- 50 g masła
- 40 g cukru brązowego
- 45 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
- 1 jajko (do posmarowania jagodzianek)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
- Podgrzej mleko, aby było letnie (nie gorące).
- W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstaw zaczyn na 15 minut pod przykryciem
- Do misy miksera przełóż pozostałą część mąki i cukru oraz jajko i sól.
- Dodaj rozczyn z drożdży i rozpocznij wyrabianie ciasta hakiem. W trakcie dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto ok. 15 minut.
- Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Przygotowanie kremu patissiere:
- Do dużej miski przełóż wszystkie składniki na krem.
- Miskę umieść na kąpieli wodnej.
- Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.
- Odstaw do przestudzenia, a następnie przełóż krem do rękawa cukierniczego.
Przygotowanie nadzienia jagodowego:
- Jagody wymieszaj z cukrem i skrobią kukurydzianą.
Przygotowanie kruszonki:
- Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj, rozcierając masło.
Formowanie jagodzianek:
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj prze chwilę, następnie podziel ciasto na 10 równych części.
- Każdą część ciasta rozwałkuj na placuszek.
- Na środek każdego placuszka wyszprycuj krem patissiere i umieść ok. 2 łyżki jagód.
- Zlep dokładnie brzegi ciasta, formując bułeczki.
- Ułóż jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
- Posmaruj każdą jagodziankę roztrzepanym jajkiem i obficie posyp kruszonką.
- Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
Pieczenie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, termoobieg.
- Piecz przez około 15 minut, aż jagodzianki będą złociste.
Podanie:
- Upieczone jagodzianki przestudź na kratce.
- Jeśli chcesz, posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!