Bestsellery
30 pomysłów na smaki tortów
30 pomysłów na smaki tortów

39,00 zł

szt.
25 przepisów na wkładki
25 przepisów na wkładki

39,00 zł

szt.
Tłusty czwartek 0
Tłusty czwartek

Tłusty Czwartek to ten jeden dzień w roku, kiedy kalorie się nie liczą, a dom pachnie świeżo smażonymi pączkami! Jeśli marzysz o idealnie puszystych, delikatnych pączkach jak z najlepszej cukierni, mam dla Ciebie sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Zapomnij o sklepowych wypiekach – domowe smakują najlepiej! Sprawdź przepis i przygotuj je samodzielnie – gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka. 🍩✨

 

Pączki z waniliowym kremem patissiere i konfiturą malinowo-różaną

Składniki na 15 sztuk

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 480 lub 550
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 220 g ciepłego mleka
  • 7 żółtek
  • szczypta soli
  • 15 ml spirytusu lub wódki
  • 100 g miękkiego masła

+ ok. 1 l oleju do smażenia

+ trochę drobnego cukru do obtoczenia

 

Przygotowanie:

Drożdże rozkrusz i połącz z 2 łyżkami mąki, 2 łyżkami cukru i 4 łyżkami mleka - wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut

Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem.

Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj żółtka z cukrem, przygotowany wcześniej rozczyn, sól, pozostałe mleko i alkohol - wyrabiaj hakiem przez ok. 10 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą

Na koniec dodaj bardzo miękkie masło i wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Po tym czasie na podsypany lekko blat wyłóż ciasto delikatni je wyrabiaj i podziel na 15 równych części, następnie uformuj kule z każdej części i ponownie przykryj całość ściereczką na 20 minut.

W garnku lub głebokiej patelni rozgrzej olej - do temperatury 160-180 st. C - najlepiej użyj termometru, aby kontrolować temperaturę.

Smaż pączki po ok. 2-3 minuty z każdej ze stron.

Usmażone pączki wyłóż na ręcznik papierowy, a następnie obtocz w cukrze.

 

Waniliowy krem patissiere:

  • 480 g mleka
  • 90 g cukru
  • 6 żółtka
  • 60 g skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżeczki pasty waniliowej

Wszystkie składniki umieść w dużej misce.

Miskę ułóż na garnku z gotującą się wodą.

Mieszaj krem na kąpieli wodnej, tak długo, aż zgęstnieje.

Następnie przełóż krem do rękawa cukierniczego z tylką, która umożliwi nadziewanie pączków.

Pozostaw do wystudzenia.

 

Konfitura malinowo-różana:

  • 345 g malin
  • 180 cukru różanego
  • 15 g wody różanej
  • 6 g pektyny NH

Maliny, cukier i wodę u mieść w rondelku - zagotuj.

Dodaj pektynę i gotuj całość przez 2 minuty. Pozostaw do wystudzenia, a następnie przełóż krem do rękawa cukierniczego z tylką, która umożliwi nadziewanie pączków. 

 

Każdy pączek nadziej kremem waniliowym oraz konfiturą malinową.

 

Udanego Tłustego czwartku i każdego innego dnia, bo czas na pączki jest zawsze dobry!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl