Bestsellery
30 pomysłów na smaki tortów
30 pomysłów na smaki tortów

39,00 zł

szt.
25 przepisów na wkładki
25 przepisów na wkładki

39,00 zł

szt.
Ciasto jogurtowe z jabłkami 0
Ciasto jogurtowe z jabłkami

Czy jest coś lepszego niż zapach domowego ciasta, który wypełnia cały dom w chłodne, zimowe popołudnie? Ciasto jogurtowe z jabłkami i kruszonką to idealny deser, który łączy w sobie delikatność, słodycz i przyjemną kwaskowatość jabłek. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a efekt zachwyci każdego, kto spróbuje. To ciasto, które sprawdzi się zarówno na codzienną przekąskę, jak i na wyjątkowe okazje. W tym wpisie podzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem, dzięki któremu wyczarujesz w swojej kuchni coś naprawdę pysznego.

 

Ciasto jogurtowe z jabłkami

 

Składniki:

Ciasto

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 220 g cukru
  • 340 g mąki
  • 100 ml oleju
  • 5g proszku do pieczenia

Owoce

  • 200 g jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 30 g cukru
  • 20 g masła

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki

 

Wykonanie:

Ciasto

  1. Do misy miksera przełóż jajka i cukier - ubij na puszystą masę
  2. Dodaj jogurt i olej - połącz wszystko razem
  3. Dodaj suche składniki i wymieszaj wszystko razem

Owoce

  1. Jabłko pokrój w kostkę
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone jabłko, cukier i cynamon - praż przez chwilę, aby jabłka otoczyły się lekkim syropem

Kruszonka

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj razem
  2. Rozcieraj kawałki masła, aż powstanie konsystencja piasku

 

Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto

Następnie na wierzch umieść jabłka w syropie

Na koniec posyp całość kruszonką

 

Piecz w nagrzanym piekarniku na 180°C przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl