Bestsellery
30 pomysłów na smaki tortów
30 pomysłów na smaki tortów

27,00 zł

Cena regularna: 39,00 zł

Najniższa cena: 39,00 zł
szt.
25 przepisów na wkładki
25 przepisów na wkładki

39,00 zł

szt.
Piernikowe cynamonki 0
Piernikowe cynamonki

Styczeń rozgościł się na dobre, a z nim noworoczne postanowienia i zimowe wieczory. Ale czy czasem nie tęsknisz za magiczną atmosferą grudnia? Święta pełne aromatu przypraw korzennych, ciepłego blasku świec i smaków, które otulają jak miękki koc? Cofnijmy się na chwilę w czasie i wprowadźmy do naszej kuchni odrobinę świątecznego klimatu! Dziś zapraszam Cię do przygotowania piernikowych cynamonek, które wypełnią dom zapachem przypraw i cynamonu. A na koniec otulimy je cudownie pomarańczowym lukrem – prawdziwa zimowa rozkosz! 🧡

 

 

Piernikowe cynamonki

 

 

Składniki na ciasto:

500 g mąki

25 g drożdży świeżych

2 jajka

250 ml letniego mleka

80 g miękkiego masła

60 g cukru

szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

70 g masła

20 g przyprawy piernikowej

145 g cukru

 

Składniki na lukier:

sok z 1/2 pomarańczy

ok. 160 g cukru pudru

 

 

Przygotowanie:

Zaczyn: do miski przełóż drożdże, 50 ml mleka, 15 g mąki i 10 g cukru - wymieszaj wszystko razem do połączenia, przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto: do misy miksera przełóż pozostałe mleko, mąkę, cukier, jajka i sól oraz przygotowany zaczyn - wyrabiaj przez 2 minuty, a następnie dodaj masło i wyrabiaj całość ok. 10 minut - przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Nadzienie: rozpuść masło, dodaj przyprawę oraz cukier - wymieszaj całość.

Cynamonki: kiedy ciasto urośnie przełóż je na blat podsypany mąką i zagniataj przez chwilę, a następnie rozwałkuj na prostokąt wielkości ok. 50 x 30 cm i rozsmaruj po całej powierzchni nadzienie. Następnie zwiń całość i podziel na 12 równych części.

Ułóż cynamonki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.

Piecz w temperaturze 180°C, termoobieg, przez 20-25 minut.

Lukier: wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj go z cukrem pudrem - jeśli lukier jest zbyt rzadki dodaj więcej cukru - kiedy cynamonki będą już upieczone i lekko przestygną posmaruj ich wierzch lukrem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl