
Styczeń rozgościł się na dobre, a z nim noworoczne postanowienia i zimowe wieczory. Ale czy czasem nie tęsknisz za magiczną atmosferą grudnia? Święta pełne aromatu przypraw korzennych, ciepłego blasku świec i smaków, które otulają jak miękki koc? Cofnijmy się na chwilę w czasie i wprowadźmy do naszej kuchni odrobinę świątecznego klimatu! Dziś zapraszam Cię do przygotowania piernikowych cynamonek, które wypełnią dom zapachem przypraw i cynamonu. A na koniec otulimy je cudownie pomarańczowym lukrem – prawdziwa zimowa rozkosz! 🧡
Piernikowe cynamonki
Składniki na ciasto:
✔ 500 g mąki
✔ 25 g drożdży świeżych
✔ 2 jajka
✔ 250 ml letniego mleka
✔ 80 g miękkiego masła
✔ 60 g cukru
✔ szczypta soli
Składniki na nadzienie:
✔ 70 g masła
✔ 20 g przyprawy piernikowej
✔ 145 g cukru
Składniki na lukier:
✔ sok z 1/2 pomarańczy
✔ ok. 160 g cukru pudru
Przygotowanie:
Zaczyn: do miski przełóż drożdże, 50 ml mleka, 15 g mąki i 10 g cukru - wymieszaj wszystko razem do połączenia, przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: do misy miksera przełóż pozostałe mleko, mąkę, cukier, jajka i sól oraz przygotowany zaczyn - wyrabiaj przez 2 minuty, a następnie dodaj masło i wyrabiaj całość ok. 10 minut - przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Nadzienie: rozpuść masło, dodaj przyprawę oraz cukier - wymieszaj całość.
Cynamonki: kiedy ciasto urośnie przełóż je na blat podsypany mąką i zagniataj przez chwilę, a następnie rozwałkuj na prostokąt wielkości ok. 50 x 30 cm i rozsmaruj po całej powierzchni nadzienie. Następnie zwiń całość i podziel na 12 równych części.
Ułóż cynamonki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
Piecz w temperaturze 180°C, termoobieg, przez 20-25 minut.
Lukier: wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj go z cukrem pudrem - jeśli lukier jest zbyt rzadki dodaj więcej cukru - kiedy cynamonki będą już upieczone i lekko przestygną posmaruj ich wierzch lukrem.